Ek hou vanoggend die peiling op Beeld se tuisblad (www.beeld.com) met belangstelling dop. Die vraag? Moet die maksimum spoedgrens op Suid-Afrika se paaie van 120km/h na 100km/h verlaag word? Aanvanklik loer ek net vinnig deur die alternatiewe en stem dan half ingedagte, maar toe die uitslag verskyn, laat die mense se “negatiwiteit” (?) my regop sit.

Waarom? Want die uitslag lees as volg:

Ja, te veel mense sterf op ons paaie: 684 stemme (7%)
Nee, dit gaan nie die probleem oplos nie: 8012 (78%)
Dit is ‘n goeie idee, maar niemand sal by die spoedgrens hou nie: 1570 (15%)

Waarom skiet ons alle idees sumier net af? Is dit nie die moeite werd om te probeer as dit selfs net een lewe kan red nie?

Ek moet bieg. Ek het nie eers ‘n studie gaan doen oor die praktiese en finansiële implikasies wat ‘n moontlike vermindering in die spoedbeperking kan inhou nie. Ek is seker daar is legio redes waarom dit ‘n uitdaging sal wees om so ‘n verlaging in te stel. En eindelik (of ons dit nou wil erken of nie) gaan dit (minstens aanvanklik) grootliks van die mense wat die nuwe spoedgrens moet afdwing afhang of dit ‘n verskil gaan maak of nie.

Ek is een van die 684 mense en ek verkies om aan te hou hoop dat daar iets is wat elkeen van ons kan doen om die slagting op ons paaie te keer. As ek tien minute later by my bestemming moet aankom, is dit ook reg. Wat is tien minute immers in ‘n leeftyd? Tien minute as dit iemand anders ‘n leeftyd kan gee?

Waarvoor het jy gestem?

  •  
  •  
  •  
Deur Moira Kloppers


Registreer / Register

Oops! We could not locate your form.

Maak toe / Close